utorak, 31. kolovoza 2010.

Pet Club, Zadar, vl. Željko Komadina

Modro-žuta papiga ara koja se nalazi ponuđena na prodaju u trgovini Pet Club u Zadru je unatrag dvije godine (otkako je nabavljena) zatočena u kavezu neprimjerenih dimenzija u kojem jedva može raširiti krila.
 Po izjavi prodavača u toj trgovini, papiga je samo jednom u toku te dvije godine puštena iz kaveza van, nakon čega su odlučili da je više neće puštati jer je "prouzročila preveliki nered u dućanu".

Prilikom naših posjeta Pet Clubu ptica je pokazivala znakove depresije (poput čupanja vlastitog perja i generalno apatičnog ponašanja). Prilikom pokušaja interakcije s papigom bilo je očito da je ptica nesocijalizirana.

S obzirom da je njena cijena 13000kn, za očekivati je da ju čeka još mnogo godina provedenih u izlogu Zrinsko Frankopanske 14 u Zadru.

Inače, ova papiga nije prva koju je vlasnik, Željko Komadina (inače po struci veterinar), na ovakav način držao u svom dućanu. Prethodnica modro-žute are, koja je trenutno u zatočeništvu, u istom je dućanu također godinama čekala kupca/udomitelja.

Napomene:
  1. Prema Zakonu o zaštiti prirode, Držanje, uzgoj i trgovina divljim svojtama, Članak 104. (1) Zabranjeno je životinje divljih svojti držati u zatočeništvu u neprikladnim uvjetima i bez odgovarajuće skrbi.
  2. Prema mišljenju stručnjaka, minimalna veličina kaveza je 90 * 90  * 150 cm te se ptica mora puštati van kaveza najmanje jednom dnevno na nekoliko sati. Saznajte više ...

Nema komentara:

Objavi komentar