ponedjeljak, 30. kolovoza 2010.

O arama



Opći podaci o vrsti
Modro-žuta ara je, kao kućni ljubimac, jedna od najpopularnijih ara na svijetu, što zahvaljuje svojoj uravnoteženoj naravi, inteligenciji i dakako iznimnoj ljepoti. Veličina ove papige je od 90 - 110 centimetra. Dužina jednog krila je oko 40 cm, a repa 45 - 52 cm. U divljini žive u šumama tropske Južne Amerike, preciznije šumama Trinidada, Venezuele, Brazila, Bolivije i Paragvaja. Životni vijek, uz odgovarajuće uvjete, je u prosjeku 50 godina, a pojedine jedinke mogu dostići i starost od 100 godina. Ove ptice su monogamne i ostaju vjerne svom partneru do kraja života. Are nisu u pravom smislu te riječi kućni ljubimci (za razliku od npr. pasa za koje se procjenjuje da su bili pripitomljeni prije 40000 godina). Unatoč tome, pod uvjetom da im se mogu osigurati pravilni uvjeti života, prikladne su za kućnog ljubimca. Are su vrlo društvene i prilagodljive ptice, ali i prilično zahtjevni ljubimci. Osim sto su velike, are su i vrlo glasne, snažne i inteligentne ptice kojima je potrebno osigurati intelektualno stimulativan okoliš i posvećivati im pažnju kako bi se spriječile potencijalne lose navike.

Društveno ponašanje
U zatočeništvu će se ara koja nema partnera najčešće vezati uz jednu osobu - svog vlasnika- i može biti prilično privržena i umiljata. Are uživaju u sto učestalijoj pažnji i interakciji sa svojim ljudskim vlasnicima, nedostatak pažnje često dovodi do mentalne i fizičke patnje životinje. Imaju reputaciju vrlo pričljivih ptica. Iako je istina da nikada ne možete biti zaista sigurni da li će vaša papiga progovoriti, za modro-žute are je sigurnije da hoće nego za bilo koju drugu vrstu papiga. Modro-žuta ara je živahna, inteligentna, nježna i privržena te vrlo uravnotežena ptica, no također i vrlo glasna ptica, te može postati vrlo destruktivna ako joj nije ponuđen dovoljan broj igračaka koje smije žvakati. Voli učiti nove trikove i njima uveseljavati svoje vlasnike, te je generalno iznimno društvena ptica koja obožava biti okružena ljudima te će redovito dozvoliti i strancima da joj priđu, pod uvjetom da je netko iz obitelji u blizini. Prilagodljiva je, te ju je relativno lako re-socijalizirati. Modro-žuta ara je izrazito inteligentna i društvena ptica, koja svojoj ljudskoj obitelji može biti odan član, pod uvjetom da ju se tretira s brigom i ljubavlju.


Životni uvjeti
Ova ara zahtijeva puno prostora te njen kavez ne bi nikako smio biti manji od 90 cm širine, 90 cm dubine te 150 cm visine. Potrebno im je puno prostora kako bi se spriječila atrofija mišića krila, sto uključuje puno prostora i minimum od 2-3 sata dnevno provedenih van kaveza za igru i tjelovježbu. Šipke kaveza moraju biti od izdržljivog metala, ali ne smiju sadržavati olovo niti cink. Održavanje higijene i čišćenje kaveza je iznimno važno. Idealno bi kavez trebao imati rešetku koja pokriva dno (tako odjeljujući pticu od njenog izmeta) te biti smješten u dijelu sobe koji je dobro osvijetljen te stalne temperature. Prečke u kavezu su preporučljive, idealno različitih veličina te napravljene od različitih materijala kako bi noge ostale zdrave. Strateški raspoređeni stalci po stanu su važni kako bi se ptici omogućilo da se slobodno kreće i bude pravi član obitelji. Kupanje are je moguće upotrebom sprej kantice s mlakom vodom (naime, sve papige vole vodu i često će se radosno kupati u sudoperu/umivaoniku ili čak tuširati s vama).

Pošto su izrazito inteligentne i znatiželjne, potrebna im je redovita intelektualna stimulacija te poprilična količina igračaka kako se ne bi dosađivale te postale destruktivne.  Are u zatočeništvu ponekad mogu pokazivati znakove zabrinjavajućeg (neurotičnog) ponašanja kao sto su grizenje, vrištanje te čupanje vlastitog perja, sto može biti uzrokovano neprimjerenim uvjetima držanja, zanemarivanjem, krivom prehranom ili isušenošću kože.

Prehrana
Poput svih papiga, modro-žutoj ari je potrebna zdrava i uravnotežena prehrana koja bi se trebala sastojati od sjemenki, kupovne mješavine za ptice, orašastih plodova te svježeg voća i povrća. Dijeta koje se sastoji isključivo od sjemenki/sušene hrane lako može dovesti do nedostatka vitamina. Raznovrsna prehrana je ključ kod ovih papiga, štoviše one će cesto uživati i u dijeljenju obroka sa svojom ljudskom obitelji, pogotovo ako je riječ o tjestenini ili kruhu. Ipak, potrebna je i određena količina opreza jer su neke vrste hrane opasne za are, poput trešanja, avokada, čokolade i kave, jer se metaboliziraju drugačije nego u ljudskom organizmu te su toksične za pticu. Poslastice koje su sigurne za vašu aru su naranče, jabuke, grožđe, orasi, kikiriki te sjemenke suncokreta.

Prevedno s engleskog

Izvori:

Pet Club, Zadar, vl. Željko Komadina
Ovako se drže životinje u trgovini za kućne ljubimce Pet Club, vl. Željko Komadina.

    Nema komentara:

    Objavi komentar